Tahu tak bawang putih yang selalu kita gunakan dalam masakan mempunyai 1001 khasiat yang baik untuk tubuh badan kita? Macam Mcyah sendiri memang selalu menggunakan bawang putih dalam setiap masakan. Tak tahu pula bahan masakan asas ini mempunyai kebaikan untuk badan kita jika diamalkan.
Kalau dekat negara kita penggunaan bawang putih dalam masakan harian menjadi sesuatu yang biasa sebagai bahan asas betul tak. Cuba tengok Masyarakat cina terutamanya, diaorang menjadikan bawang putih satu kemestian dalam setiap masakan kerana mereka sedar akan kebaikan bawang putih.
Antara Khasiat Bawang Putih adalah :
🌸 Kecantikkan rambut
Jika anda tahu bawang putih boleh membuat rambut lebih subur daripada sebelumnya yang mungkin kering dan kusam. Bawang putih mempunyai ‘allicin’ (anti bacteria dan anti kulat) yang boleh menyuburkan rambut dengan caranya ialah menghiris sedikit bawang putih dan gosokkan di kepala atau campurkan bawang putih dengan minyak dan sapukan pada rambut.
🌸 Jerawat
Anda mungkin tidak dapat melihat bawang putih sebagai khasiat utama dalam antibiotik di farmasi tetapi bawang putih mempunyai antioksida yang dapat merawat jerawat dengan cara hiriskan sedikit bawang putih dan sapukan pada jerawat.
🌸 Mencantikkan kuku
Jika anda menginginkan kecantikan kuku yang alami tanpa menggunakan asid, anda boleh menggunakan bawang putih sebagai penawar untuk kuku. Caranya mudah sahaja iaitu dengan mengambil hirisan bawang yang berair itu dan gosokkan pada setiap kuku. Secara alaminya kuku anda lebih akan menjadi lebih sihat.
.
.
Tip mengupas, menyimpan dan memilih bawang putih:
.
-Pilih kepala bawang putih yang keras, mulus, serta kulit yang kering agar tahan selama tiga hingga empat bulan. Jika ada warna gelap di bawah kulit, jangan dipilih kerana ini menjadi pertanda bahagian umbinya bakal rosak.
.
-Anda perlu segera memakai, mengupas dan menyimpan bawang putih dalam bekas plastik. Tempatkan dalam ruangan kering, gelap dan bersuhu 18° S.
.
-Hindarkan dari meletakkan bawang putih dalam peti ais kerana merangsang tumbuhnya tunas. Apabila tumbuh tunas, segera gunakan dengan terlebih dahulu memotong tunas tersebut.
.
-Hindarkan pula menyimpan bawang putih dalam tempat penyimpanan yang terlalu kering kerana bawang putih boleh berubah menjadi serbuk.
.
Agar mudah mengupas bawang putih, terlebih dahulu rendam dalam air selama 10 minit. Angkat dan mula mengupas. Cara lain adalah dengan memotong bahagian kepala bawang putih dan letakkan minyak. Gaul rata dan biarkanselama dua hingga tiga minit. Setelah itu picit saja bahagian runcingnya dan kulit akan mudah terkelupas.
Tapi kalau nak senang, amalkan jer Garlic Tablet dari HAI O!
KEBAIKAN GARLIC HAI O
1~Membantu menurunkan kandungan lemak darah dan kolesterol darah, mencegah penyakit kardiovaskular dan arteriosklerosis.
2~Menghalang pembekuan darah untuk mencegah berlakunya trombosis.
3~Membantu dalam fungsi penghadaman dan membuka selera, melegakan perut kembung dan ulser peptik.
4~Membasmi kuman dan keradangan serta mencegah jangkitan penyakit.
5~Membantu menyelaras gula darah dalam badan.
6~Menggalakkan peredaran darah dan metabolisme.
Baguskan buang angin pagi2 ni..hanya dengan garlic tablet selesai masalah anda..
Kalau ada yang berminat untuk mengamalkan pengambilan bawang putih dan berminat untuk mendapatkan tablet Hai-O garlic, atau mendapatkan maklumat lebih lanjut boleh la menghubungi Mcyah ye.
Boleh kita jadikan sebagai nutrisi harian kita untuk kesihatan dan mencegah penyakit dari datang.
Love,
Mcyah
017 794 7942
No comments:
Post a Comment