Bahan2 :
~ 400 ml susu segar/susu cair
~ 5 sudu besar gula halus
~ 3 biji telor
~ 2 biji kuning telor
~ 1 sudu teh esen vanila
~ 400 ml susu segar/susu cair
~ 5 sudu besar gula halus
~ 3 biji telor
~ 2 biji kuning telor
~ 1 sudu teh esen vanila
~ 1 sachet Mineral Coffee
Bahan utk karamel :
~ 5 sudu besar gula pasir kasar
~ 2 sudu besar air
Cara-Cara:
Bahan utk karamel :
~ 5 sudu besar gula pasir kasar
~ 2 sudu besar air
Cara-Cara:
Karamel
Masukkan 5 sudu besar gula bersama 1 sudu besar air ke dalam loyang.. masak atas api yg kecik.. kalo api besar kang hangus lak.. kacau2 guna sudu bg rata..
Bila dah bertukar kaler keperangan sedikit baru masukkan satu sudu air lagi.. Pastikan gula dah cair dan bertukar keperangan sepenuhnya.. (sorry. Cuak2 tadi lupe nk amik gmbr gula perang..)
Masukkan 5 sudu besar gula bersama 1 sudu besar air ke dalam loyang.. masak atas api yg kecik.. kalo api besar kang hangus lak.. kacau2 guna sudu bg rata..
Bila dah bertukar kaler keperangan sedikit baru masukkan satu sudu air lagi.. Pastikan gula dah cair dan bertukar keperangan sepenuhnya.. (sorry. Cuak2 tadi lupe nk amik gmbr gula perang..)
Adunan Puding
Dalam mangkuk atau bekas, masukkan kesemua
telor bersama dgn gula halus dan esen vanila sekali .. kacau menggunakan
whisker ( Tapi saya guna senduk jer. Newlywed xde perkakas dapur lagi hehe)
Kacau
perlahan je tau agak2 kasi gula tu sebati atau pun larut.. Jgn pukul beriya2
lak mcm nak buat telor dadar lak.. just gaul selow2 jer..
Langkah seterusnya, masukkan susu dlm periuk ( Tapi
saya guna pan, nk cepat panas. X penyaborr) masak atas api sederhana..
Takyah masak lama2.. just kasi susu tu suam2 kuku aje.. jgn masak sampai mendidih yer.. Kemudian tuang susu td ke dalam adunan telor.. tuang sikit demi sikit sambil tgn kanan kacau adunan tersebut.. Kacau sebati dan tapis yer. Kena tapis sbb dalam adunan tu mesti ada putih telor yg berketul2.. kalau tak caya sila korang tapis gak.
Takyah masak lama2.. just kasi susu tu suam2 kuku aje.. jgn masak sampai mendidih yer.. Kemudian tuang susu td ke dalam adunan telor.. tuang sikit demi sikit sambil tgn kanan kacau adunan tersebut.. Kacau sebati dan tapis yer. Kena tapis sbb dalam adunan tu mesti ada putih telor yg berketul2.. kalau tak caya sila korang tapis gak.
Lepas tu, ambil ¼ daripada acuan tadi, masukkan dalam
bekas lain campurkan dengan 1 sachet Mineral Coffee yang dah dicairkan dengan
air panas. Jadikan sebagai adunan B.
Balance lagi ¾ tadi kita namakan sebagai Adunan A. Pastikan
periuk kukusan di panaskan terlebih dahulu..
Kemudian tuang separuh dari adunan A ke dalam loyang yg berisi karamel tadi. Kukus
selama 7 minit.
Lepas 7minit, tuang adunan B ke atas
adunan A td. TAPI! Jangan main tuang jer.. Tuang atas sudu supaya dia xpecahkan
structure Adunan A td yer... Sorry la. Lupa nk amik gmbr tadi. Kelam Kabut.
Hehhee . Kali ni sebab adunan B lebh nipis, ckup 5 minit jer. Tp, check dlu. If
still lembik tambah masa sedikit.
Ulang langkah yang sama untuk lagi separuh
Adunan A. Kukus lagi sampai puding betul2 masak..
Seelok elok nyer,tutup loyang guna
aluminium foil semasa proses pengukusan.. Tapi, biasala. (Alasan newlywed lg..
kitorang xde aluminium foil. So, xtutup pon)
Kalau yg takde periuk pengukus boleh jugak guna kaedah bakar.. Tapi kenalah letak loyang adunan ke dalam loyang yg berisi air panas ( kaedah steam bake).. bakar dgn suhu 150 celsius selama 40-45 minit..
Hasil selepas di kukus.. sejukkan dalam
peti ais sebelum di keluarkan dari loyang..
LAGIIIIII.....
Ikhlas ,
Mcyah Puasa Penuh
017-7947942
No comments:
Post a Comment